Tort de ciocolată cu zmeură

tort_zmeura

Pentru ca ador combinatia de zmeura cu ciocolata, am facut o adaptare a faimosului Sachertorte austriac.
Ingrediente
PENTRU BLAT

225g de ciocolată neagră cu 70% cacao
175g de unt fără sare, tăiat cubuleţe
2 linguriţe extract de vanilie
100g de migdale prăjite
2 linguri cu vârf de făină
½ linguriţă de sare
5 ouă
140g de zahăr fin
12 bucăţi de zmeură proaspete sau decongelate, plus încă 40 pentru decorare
4 linguri gem de zmeură

PENTRU GLAZURĂ

140g de ciocolată neagră cu 70% cacao, tocată
100ml de smântână pentru frişcă
zahăr pudră şi cremă dulce de vanilie, pentru servit

Se încinge cuptorul la 160° C/gaz 3. Se tapetează cu hârtie de copt o forma de tort. Se topesc ciocolata şi untul la bain-marie; se lasă la răcit. Se amestecă vanilia.
Se mixează migdalele până sunt măcinate fin, apoi se adaugă făină şi sare şi se mută amestecul într-un bol. Se bat ouăle cu mixerul 5 minute, până îşi dublează volumul. Se adaugă zahărul treptat şi se mixează încă 1 minut. Se încorporează amestecul de ciocolată răcit. Se presară jumătate din făină şi se încorporează, apoi se face la fel cu cealaltă jumătate. Compoziţia va fi destul de fluidă.

Se toarna compozitia in forma de tort si se da la cuptor pentru 20-30 min. Blatul se lasa la racit, iar apoi se taie in doua. Blatul mai puţin arătos se pune pe un platou. Se pisează 12 fructe de zmeură şi se amestecă în gem. Se întinde amestecul peste bază şi se pune deasupra celălalt blat.

Pentru glazură, se aduce smântâna la punctul de fierbere, se toarnă peste ciocolată şi se omogenizează. Se lasă câteva minute, până începe să se întărească, apoi se întinde deasupra şi pe lateralele tortului. Se ornează cu zmeură.

tort_zmeura2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *