Prajituri petrecarete

Dupa o scurta vacanta la Sibiu, am aflat ca trebuie sa pregatesc un festin dulce pentru 24 de oameni:)
Meniul a fost compus din:
– Chec cu ciocolata si glazura din sos caramel
– Briose
– Panacotta cu mousse de ciocolata
– Tort Pavlova cu zmeura si mure

Chec ciocolata

Chec ciocolata
Ingrediente
200g de unt, plus extra pentru uns
100g de ciocolată milka, ruptă bucăţi
150g de iaurt
1 linguriţă extract de vanilie
3 ouă mari
250g de făină cu 1/2 linguriţă praf de copt
175g zahăr fin
½ linguriţă bicarbonat de sodiu

1. Se încinge cuptorul la 170°C/gaz 5 şi se plasează grătarul cuptorului pe mijloc. Se unge cu unt o tavă, apoi se taie hârtie de copt astfel încât să fie puţin mai înaltă decât marginile tăvii. Se tapetează cu ea tava.

2. Se pun untul şi ciocolata într-o cratiţă mare şi se încălzesc uşor până se topesc, amestecând din când în când. Se lasă să se răcească 5 minute, apoi se încorporează iaurtul şi vanilia cu ajutorul unui tel, apoi ouăle şi un praf de sare.

4

3. Se amestecă făina, zahărul şi bicarbonatul de sodiu într-un castron mare, sfărâmând eventualele cocoloaşe de zahăr cu degetele. Se toarnă acest amestec peste cel de ciocolată din cratiţă şi se amestecă până devine omogen. Se toarnă în tavă şi se coace 45 de minute până creşte şi devine lucios (şi eventual cu o crăpătură frumoasă pe lungime).
Se lasă să se răcorească în tavă 15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească total pe un grătar de sârmă.

Se orneaza cu glazura de ciocolata si sos caramel

Briose

Ingrediente
140g de unt, foarte moale
140g de zahăr fin
3 ouă medii
100g de făină amestecată cu 1 plic praf de copt

1

Mod de preparare
Se încălzeşte cuptorul la 190º C/gaz 5. Se aranjează cele 24 de hârtii pentru brioşe într-o tavă de copt. Se bat laolaltă toate ingredientele pentru blat, timp de două minute, până când se obţine o compoziţie omogenă. Se umplu briosele cu fructe confiate. Se împarte compoziţia în formele de hârtie, astfel încât să fie pe jumătate pline, apoi se dă la cuptor 12-15 minute până când cresc şi devin aurii. Se lasă la răcit pe un stativ de metal.
Se orneaza cu nuca de cocos.

2

Panacotta

Ingrediente
500 ml frisca lichida
90 ml lapte rece
100g zahar fin
1 plic gelatina
esenta de vanilie

Mousse de ciocolata
125ml frisca lichida
160g ciocolata cu lapte
1 plic gelatina
100g frisca batuta

5

Se pune frisca lichida pe foc impreuna cu zaharul. Inainte sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga gelatina(se pune in laptele rece cu 10min inainte) si esenta de vanilie. Dupa ce se raceste, compozitia se toarna in forme si se lasa la frigider cel putin o ora.Mousse-ul de ciocolata se face asemanator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *