Galuste cu prune

Galuste cu prune sau gomboti cu prune este un desert tipic pentru bucataria austro-ungara. Este un aluat sarat cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat.gombotiIngrediente:

  • 6 cartofi
  • 2 oua
  • 8 linguri de faina alba
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura de ulei
  • 40 de grame de unt
  • ~150 de grame de pesmet
  • zahar (tos sau pudra) dupa gust
  • zahar vanilat si/sau scortisoara pudra
  • 8 prune curatate de samburi si rupte in jumatati

Cartofii se spala si se fierb in coaja. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curata de coaja. Se zdrobesc bine, dupa care se adauga cele 2 oua, faina si praful de sare. Se formeaza un aluat.

Pentru pregatirea pesmetului, se incinge uleiul intr-o tigaie, apoi se adauga untul. Cand untul s-a topit complet, se adauga pesmetul, scortisoara si zaharul, amestecand frecvent ca sa nu se arda.

Se pune apa la fiert(5-6 litri). Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune, se aplatizeaza in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite. Se pun galustele in apa.pruneCand sunt gata, se ridica la suprafata. Se scurg bine de apa si se dau prin pesmetul deja pregatit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *